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REPORTING ERRORS AND RECOMMENDING IMPROVEMENTS

You can help improve this manual.  If you find any mistake or if you know of a way to
improve the procedures, please let us know.  Mail your letter, DA Form 2028
(Recommended Changes to Publications and Blank Forms),or DA Form 2028-2 located
in the back of this manual direct to: Commander, US Army Troop Support Command,
ATTN: AMSTR-MCTS, 4300 Goodfellow Blvd., St.  Louis, MO 63120- 1798.  A reply will
be furnished directly to you.
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1.  General.  All Army watercraft will use the procedures
contained in this Chapter to provide and maintain a safe
potable water supply.  Bacteriological, physical and
chemical requirements of potable water for all watercraft
will meet the criteria set forth in AR 40-5 and TB MED
576.  Assistance in monitoring these requirements must
be obtained from medical facilities ashore since this is
beyond the capability of personnel assigned to the
watercraft.  The basic procedures and criteria outlined in
this bulletin will aid in the maintenance of a safe water
supply and will prevent the transmission of waterborne
disease.  This bulletin is to be used in conjunction with
AR 56-9.

2.  Receipt of Water From External Source.

a.  Improper techniques associated with the receipt
of water can result in contaminated water being
introduced in to the potable water system.  The following
actions shall be accomplished prior to receipt of water
from any external source.

(1) The free available chlorine (FAC) in the water
source shall be determined using the chlorine test kit
available on all watercraft.  If the water does not contain
a FAC residual of at least 1.0 PPM, then the watercraft
commander will be responsible for addition of sufficient
chlorine to maintain a 1.0 FAC residual in the potable
water system.  See paragraph 5.

(2) If the water has a FAC residual of at least 1.0
PPM, the receiving watercraft is not required to add
additional chlorine.

(3) In the event of an emergency where water
must be obtained from a foreign source or is of doubtful
quality, sufficient chlorine shall be added to the tanks to
raise the FAC to 5.0 PPM, after 30 minutes contact time.

b.  All water supplied by public or private systems
outside the US should be considered of doubtful quality.
Medical authorities ashore should be requested to
evaluate the source and provide recommendations to the
watercraft commander.  If there are no local medical
authorities present, the commander must use the batch
Chlorination method as explained in paragraph 5,
resulting in a FAC of 5.0 PPM.

3.  Ship to Shore Potable Water Connections.
The following procedure will be used when making

ship to shore potable water connections:

a.  Before making the potable water connection, the
potable water risers on the watercraft and the shore
facility must be disinfected.  This may be accomplished
by preparing a solution of 50 PPM  chlorine (dosage
chart) in a container.
The risers may be immersed or swabbed with the
solution.

b.  Hoses to be used will be disinfected by subjecting
the interior surface to a 50 PPM solution of chlorine and
allowing to set for 2 minutes using the following
procedure:

(1) Determine the hose diameter.

(2) Convert the hose diameter to gallons- per-
foot using Table 1.

(3) Determine the water holding capacity of the
hose by multiplying gallons-per-foot (Table 1) by lengths
(in feet) of the hose.

(4) From the water holding capacity (gallons)
determine the amount of chlorine agent required to
obtain a 50 PPM solution using the chlorine dosage chart
(Table 2).

(5) Both ends of the hose are to be elevated to
insure the disinfecting liquid will remain inside the hose
during the disinfecting process.

(6) The required quantity of the chlorine agent is
to be poured into either end of the hose.  The solid agent
is to be in solution before pouring into the hose.  See
paragraph 5a for solution procedure.

(7) This hose is then to be filled with water
insuring both ends of the hose are sufficiently elevated to
prevent spilling.

(8) The solution of chlorine should set in the
hose for 2 minutes and then drain.

c.  Open the valve on the shore supply and allow to
flush for 15 to 30 seconds to remove any debris or
discoloration which may be present in the piping.

d.  Connect the potable water hose to the shore
facility riser.  After disinfection of the water- craft riser,
the ship connection can be made and transfer of water
initiated.
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e.  If any time during the transfer or connections
procedures, the hose is contaminated by hang-ing into or
dropping into the harbor water, pump-ing operations
should be stopped and the hoses disinfected.

4.  Potable Water Hoses/Risers.
a.  Hoses shall be labeled "POTABLE

WATERONLY" at 10 foot intervals and used only for that
purpose.

b.  The end coupling of the hoses shall be colored
coded light blue.

c.  When not in use potable water hoses shall be
rolled, coupled, or otherwise protected from
contamination and stored aboard the watercraft.

d.  Hoses shall be stored in a vermin proof, closed
locker specifically designated for potable water hose
storage.  The locker, preferably, will be located off the
weather decks, installed 18 inches above the deck and
labeled "Potable Water Hose.
" e.  Potable water risers shall be labeled "Potable
Water" and color coded light blue.  All risers shall be
equipped with screw caps and keeper chains.

5.  Disinfection of Water (Batch Chlorination
Method).WARNING
 Safety gloves, apron and face shield shall be worn by all
personnel performing chlorinating procedures.  Smoking
is not permitted during chlorinating procedures. a.  If
adequate free available chlorine (1.0ppm) is not
recovered from the shore facility, the  watercraft
commander  will insure that a sufficient amount of
chlorine is added to the tanks to insure maintenance of
the required FAC  in the  water  distribution  system.
Since there is no automatic disinfection equipment
equipment aboard, the batch chlorination procedure
must be used
. (1) Determine the capacity (gallons of the
potable water tanks from data plate on the tank or
appropriate technical manual.

(2) Using the chlorine dosage chart (Table2),
determine the amount of chlorine necessary to treat the
water.  (Consult local medical authorities for additional
information).

(3) Prepare chlorine solution.  Calcium
hypochlorite and chlorinated lime are solids which do not
readily dissolve in water.  Use of either agent will require
mixing with the appropriate amount of water to form a
slurry, allowing the solid to settle for 10-15 minutes and
using the supernatant liquid (clean liquid) to accomplish
disinfection.  The remaining solid can be dissolved in
more water and used for disinfection or discarded.   The
solid matter will not be dumped into any body of water or
on any land surface .If sodium hypochlorite (common
household bleach) is used, no mixing is necessary for it
maybe introduced directly into the tank.

(4) Add the chlorine solution (not the granular
material) into the tank preferably when empty or 1/4 full
of water.  The chlorine solution also may be introduced
through potable water riser or sounding tube.  The
addition of water should provide sufficient mixing of the
chlorine solution in the tank.

(5) Allow the treated water to set for 30minutes,
then test for adequate free available chlorine residual in
the system using the chlorine test kit.  If the test reveals
a FAC of less than 1.0ppm then the entire process must
be repeated until this residual is available.  This occurs
when organic material in the system exerts a chlorine
demand and utilizes the available chlorine.  If the FAC
chlorine residual is 1.0 PPM the water may be used.

b.  In cases where a 5 PPM FAC residual is required
(para 2b), the procedure outlined in "a" above should be
followed, appropriately adjusting the chlorine dosage.

c.  In instances where it has been determined that
contamination of the water supply exists, the tank has
been entered for maintenance or repair, or the tank has
been filled with nonpotable water for ballast,
superchlorination of the potable water tanks must be
accomplished.  This procedure is similar to the
disinfection procedure, but in-creased amounts of
chlorine are utilized over a longer period of time, in
accordance with the following steps:

(1) Determine the capacity of the tank in
gallons..
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.  (2) Using the chlorine dosage chart (Table 2),
determine the amount of chlorine necessary to obtain 50
PPM chlorine in the tank.

(3) Mix the chlorine in warm water, allow to settle
and introduce into the tank.

(4) Fill the tank with water to insure mixing and
allow to set for 4 hours.

(5) After 4 hours, determine if a chlorine residual
exists.  If there is no residual, repeat the entire
procedure.

(6) After 4 hours, if there is a chlorine level, the
water in the tank can be dumped.  Refill the tank with
potable water and the water system can be used.  

d.  Mechanical cleaning and chemical disinfection of
the tanks may be required under certain circumstances.  

(1) Where extensive repairs have been completed.
(2) Where sludge or rust accumulations may

impair the quality of water.
(3) Where tanks may have been loaded with

contaminated water for ballast.  e.  Mechanical cleaning
requires entry into the tank and physically scrubbing the
interior of the tank with detergent and water.  This is a
hazardous operation and it is not considered a routine
procedure and should only be accomplished at facilities
where proper procedures can be employed to insure
adequate breathing air is supplied to the tank and a
hazardous atmosphere does not exist within the tank
(installation, safety and/or industrial hygiene personnel
may aid in this determination).
6.  Disinfectant Agent/Storage.

a.  The following list of chlorine disinfectants may be
procured and used aboard Army watercraft:

(1) Calcium hypochlorite, technical 70% (HTH)
NSN 6810002550471, 6 oz.  jar.

(2) Sodium hypochlorite, liquid.

NSN 6810005987316, 1 gal bottle 5%
NSN 6810009006276, 5 gal., 5%

(3) In the event of an emergency, commercial liquid
bleach (any common name brand) is a solution of 5%
sodium hypochlorite and can be used.

b.  Storage of calcium hypochlorite:

(1) Granular calcium hypochlorite is an effective
disinfectant for water, but it is an oxidizing agent which is
very corrosive and may result in spontaneous
combustion when in contact with paint, oils, or other
oxidizable material.

WARNING
Due to the hazardous nature of calcium hypochlorite, no
more than three 6 oz bottles of the material will be
carried onboard Army watercraft.

CAUTION
  Special storage requirements for calcium hypochlorite
are necessary to  eliminate  the  potential  fire hazard.
Calcium hypochlorite should be stored in a cool, dry area
outside of engineering or machinery spaces, flammable
storerooms, or with organic products.

(2) In contrast to calcium hypochlorite, sodium
hypochlorite liquid may be stored in a general storage
area.
7.  Free Available Chlorine Testing.

a.  Use of the chlorine test kit is extremely important
to provide daily assurance that the water contains the
required amount of disinfectant agent.

b.  The following kit may be used aboard watercraft
and is available through the federal supply system:

(1) Comparator Set, Color.  NSN 663001
0673827, with carrying case for free chlorine
testing/bromine  detection.  Chlorine range 0.1, 0.2, 0.4,
1.0, 2.0, 3.0, 5.0 and 10.0 PPM.  pH range 6.8, 7.0, 7.2,
7.4, 7.6, 7.8, 8.0 and 8.2 PPM
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Bromine range 0.2, 0.4, 0.9, 2.2, 4.4, 6.6, 11.0 and 22.2
PPM.

(2) For replacement Phenol Red Tablets order
NSN 6550010956757.

(3) For replacement Chlorine Test Tablet, order
DPD Method 100, NSN 6810010440315.

8.  Bacteriological Analysis.

a.  Although, the presence of a free available
chlorine residual in the potable water system is the most
practical means of assuring safer water on a daily basis.
a more decisive test for a safe, potable water supply is
bacteriological analysis.

b.  The laboratory determination is beyond the
capability of the watercraft, therefore, samples will be
submitted to the local medical facility for

testing.  Samples will be submitted at a frequency
determined by the Director of Health Services.  The
shore medical facility will be responsible for providing
sterile containers, and performing the bacteriological
analysis.   A record of these water results should be
maintained by the water craft.

9.  Training.

 a.  To properly provide the surveillance of the potable
water supply through chlorine testing, storage of
disinfectants, treatment of water, potable water hose
storage and handling, training of watercraft personnel is
absolutely essential.

b.  At least one individual from each water craft, in
addition to the commander, will be trained in potable
water sanitation practices by medical authorities.  .
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APPENDIX
TABLES

Table 1.  Volumes of Water Contained in Various Sized Pipes/Hoses

Pipe/Hose Diameter (inches) Gallons per Foot of Pipe

2 0.16
2 1/2 0.25

3 0.38
3 1/2 0.51

4 0.66
5 1.04
6 1.50
8 2.61
10 4.08
12 5.88
14 10.45
16 16.32

One cubic foot of water = 7.48 U.S.  gallons.
One U.S.  gallon = 3,785 ml.
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Table 2.  Chlorine Dosage Chart
Gallons

7



TB 43-0153

Table 2.  Chlorine Dosage Chart
Gallons

* 5% - Sodium Hypochlorite (liquid)
25% - Chlorinated Lime (solid)
70% - Calcium Hypochlorite (solid)

** NOTE: 1 heaping tablespoon approx.  = 1/2 ounce (0.50 oz.)
16 oz.  = 1 pound
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By Order of the Secretary of the Army:

CARL E.  VUONO
General, United States Army

Chief of Staff

Official:

WILLIAM J.  MEEHAN, II
Brigadier General, United States Army

The Adjutant General

Distribution:
To be distributed in accordance with DA Form 12-34C, requirements for TB 43-0153: Water Supply Afloat.
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